Dan heb ik hier de 7 meest effectieve tips die je zullen helpen in moeilijke tijden. Hier komen ze:
1 Sterke lichaamspose
Een lichaamshouding zegt veel over hoe je je voelt. Zo zijn de lichaamskenmerken van iemand die depressief meestal: een hangend hoofd, de schouders iets naar voren, een bolle rug, een zachte stem en beweegt zich rustig.
Je kunt je lichaamshouding gebruiken om je weer goed te voelen. Probeer het eens!
Sta rechtop met je benen op schouderbreedte uit elkaar. Een rechte rug. Trek je schouders iets naar achteren en borst vooruit. Zet je handen in je zij en til je hoofd iets op (trotse blik). Sluit je ogen en denk één minuut in deze pose aan iets waar je over jezelf echt heel trots op bent. Wedden dat er een glimlach op je gezicht verschijnt?
Het zal je verbazen dat je na één minuut je zó goed voelt.
Ik adviseer deze pose direct na het opstaan te doen voor een goede start van de dag en gedurende de dag naar behoefte. Op het werk zou je deze oefening op het toilet kunnen doen.
Je goed voelen was nog nooit zó makkelijk.
2 Mediteer
Dagelijks mediteren zorgt voor onder andere meer emotionele stabiliteit, minder angst, verminderd het gevoel van eenzaamheid, geeft een betere nachtrust en meer geluk (wetenschappelijk onderzocht).
Mediteer bij voorkeur in de ochtend, direct na het wakker worden, omdat je gedachten dan het rustigst zijn. Heb je nog geen ervaring mee? Start dan met een paar minuten per dag en bouw dit naar behoefte uit. Je kunt ook kiezen om het meerdere keren per dag korte meditaties te doen.
Er zijn vele soorten meditaties. Je kunt kiezen voor een begeleide meditatie, meditatie in volledige stilte, actief of passief, met je ogen dicht of open, etc.
Kies welke vorm voor jou werkt. Er worden ook meditatietrainingen gegeven om je goed op weg te helpen. Op internet vind je er wel één bij jou in de buurt.
3 Je emoties uiten
Een rouwproces is één van de intensiefste processen in een mensenleven. Het lijkt wel een emotionele achtbaan. Belangrijk om je emoties niet in te houden. Dat zou een nieuw probleem kunnen creëren.
Uit je verdriet. Uit je boosheid in een veilige omgeving. Een huilbui lucht op. Net als praten.
Zit er veel boosheid in je? Dan is sporten zeker een must! Daar kun je al die energie in kwijt.
4 Sporten
Iedereen weet dat sporten een gezonde activiteit is. Niet alleen fysiek maar zeker ook mentaal. Kies een sport uit die je graag doet zodat je het volhoudt, zo nodig onder begeleiding. Sporten maakt endorfine, het geluksstofje in de hersenen, aan.
Heb je een stok achter de deur nodig? Kies dan voor een trainingsmaatje of een teamsport.
Als je in rouw bent, dan is je energielevel vaak niet zo hoog. Toch zal je merken dat je veel meer energie hebt na het sporten. En het ontspant.
Gewoon doen!
5 Dankbaar zijn
Dankbaar zijn maakt gelukkig! Je kunt geluk voeden door dagelijks minimaal 20 dingen in een schrift op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Hierdoor maak je een omschakeling in je focus. Van verdriet naar dankbaarheid (liefde). Door dankbaar te zijn voor wat diegene voor jou heeft betekent en wat het leven je nu geeft, verlicht je je rouw.
6 Heftige emoties uitschrijven
Rouw gaat gepaard met heftige emoties. Schrijf ze met pen en papier 3-4 keer uit en verbrand deze op een veilige manier. Zie dat je emoties in rook opgaan en worden verbrand tot as. Bijzonder hoe goed dat energetisch werkt. Het zal je opluchten.
7 Kindhouding (yoga houding)
Rouw geeft veel stress. Dan kun je wel wat ontspanning gebruiken.
Een fijne eenvoudige yoga-oefening hiervoor is de kindhouding (child pose). Deze oefening geeft je veel ontspanning in 1-3 minuten.
De houding werkt als volgt:
- Ga op je handen en knieën zitten.
- Zorg dat de bovenkant van je voeten op de grond ligt en zak met je billen naar je voeten.
- Houd je voeten tegen elkaar en spreid je knieën (ongeveer op heupbreedte).
- Buig voorzichtig naar voren en laat je voorhoofd op de grond rusten.
- Leg je armen langs je lichaam op de grond met de handpalmen naar boven of strek ze uit (dat wat prettiger voor je voelt).
- Ontspan in deze houding. Adem diep in en uit.
- Houd deze houding 1-3 minuten aan of zolang het prettig voor je voelt.
Een yogamatje geeft comfort bij deze oefening.
Heb je last van een knieblessure of andere lichamelijke klachten? Dan is deze oefening niet voor jou geschikt. Pijn bij deze oefening is een signaal om te stoppen.
Wil je extra ondersteuning bij je rouwverwerking? Ik help je graag met deze krachtige METHODE.
Heb je iets gehad aan deze blog? Deel ‘m met iemand van wie jij denkt dat hij/zij er iets aan kan hebben.
Proclaimer & sitereglement
Stefan Colin Rouwverwerking is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, uitgezonderd eventuele reacties op mijn blogs die door derden zijn geplaatst. Ik streeft ernaar uitsluitend actuele en correcte informatie aan te bieden op deze website. Toch kan het zijn dat informatie na verloop van tijd verouderd of niet meer juist/volledig is. Kom je informatie tegen die onjuist, onvolledig of verouderd is, of werkt een link niet, stuur dan een e-mail naar info@stefancolin.nl.
Alle informatie die je me stuurt, behandel ik vertrouwelijk. Persoons- of adresgegevens gebruik ik alleen voor de doeleinden waarvoor je ze hebt verstrekt.
Op mijn website verwijs ik soms naar websites van andere professionals en organisaties. De verantwoordelijkheid voor de inhoud, de betrouwbaarheid van deze websites en de werking van hun links ligt bij de makers daarvan.
Op de foto’s en de teksten van mijn website rust auteursrecht behalve op de informatie uit mijn blogs. Die mag je gebruiken en vrij verspreiden, mits je de bron vermeldt. Je kunt de volgende bronvermelding gebruiken: Auteur: Stefan Colin, www.stefancolin.nl.
In het geval van mijn e-book vraag ik je de link naar het e-boek door te geven in plaats van mijn e-book zelf. Ik steek veel tijd en energie in mijn (e-)boek en ik zou het fijn vinden als je respecteert dat dit mijn brood is.
Zoals je wellicht begrijpt is de informatie op deze website louter bedoelt om je te helpen. Het vervangt niet een medische behandeling en het stelt ook geen diagnose. Bij twijfel, raadpleeg altijd eerst je arts.